Kimčchi

Napište nám své oblíbené recepty
Odpovědět
Jenc
Registrovaný uživatel
Registrovaný uživatel
Kontaktovat uživatele:

Kimčchi

Příspěvek od Jenc »

Může mi někdo vysvětlit, proč je kimčchi v obchodech tak drahé? Já si ho koupil jednou, zachutnalo mi, a od té doby si ho dělám doma sám. Důvodem je především cena, i když dnes už můžu říct, že to mé domácí je mnohem lepší.

Cenové srovnání zde:
- nejlevnější koupené kimčchi, co jsem zatím potkal = cca 250 Kč / kg
- domácí kimčchi (pouze sečtená cena surovin) = cca 25 Kč / kg
- domácí kimčchi (včetně práce, atd.) = cca 55 Kč / kg
- domácí kimčchi (včetně práce, a pokud bych nakupoval ve velkoobchodě, atd.) = cca 33 Kč / kg

(Pro šťouraly: Kromě toho domácího pouze se surovinami je zahrnuta i DPH a cena obalu a distribuce.)

Jinými slovy, kdybych byl výrobce, měl bych spolu s distributorem na 1 kg kimčchi minimálně asi 217 korun českých. Realita je ale taková, že ho lze vyrobit ještě levněji, a v maloobchodě se prodává mnohem dráž. Takže klidně marže i 400 Kč na kg. V obchodě jsem se setkal i s cenou cca 750 Kč / kg. Neuvěřitelné…

Když jsem hledal na internetu důvod takové příšerné marže, všude jsem se dočetl jen to, že výroba kimčchi je údajně „strašně drahá“. Jako proč? Co je drahého na tom, že nakrájíte zeleninu a necháte ji kvasit? Co dělají hromadní výrobci kimčchi jinak než já doma? Fakt by mě to zajímalo.
Jaryn
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Kimčchi

Příspěvek od Jaryn »

Já si to samé říkal u výrobků typu tatarská omáčka, majonéza, ďábelská omáčka, francouzská omáčka, barbecue omáčka, česneková omáčka, chilli omáčka... A vlastně jakákoliv jiná omáčka. Ty ceny vůbec neodpovídají obsahu.
Létající špagetové monstrum
https://prostreno.jednoduse.cz/
Odpovědět